Wendy van Kuler fotografie, familie fotografie op locatie in Hilversum en omgeving. Groeneveld in Baarn

familiefotografie

Wendy van Kuler fotografie, familie fotografie op locatie in Hilversum en omgeving, voor spontane foto´s.

Het gerucht ging al een tijdje rond: betalen voor de locatie bij een fotoshoot op locatie. Traditioneel was het gebruikelijk om te betalen voor speciale locaties, zoals bij bruiloften of andere bijzondere gelegenheden.

Echter, gisteren 9-01-2024 kwam het nieuws naar buiten dat bij Natuurmonumenten nu betaald moet worden voor een fotoshoot, ook voor een ontspannen familieportret. De prijzen variëren per gebied en roepen vragen op over de handhaving en het beleid van andere natuurbeheerders.

Als fotograaf heb ik meteen gekeken naar de tarieven voor de locaties die ik vaak gebruik. Wat opvalt, is dat de prijzen behoorlijk variëren van €150 tot €275 per uur. Bij de duurdere locatie is wel een binnenlocatie inbegrepen, maar dan slechts voor maximaal 4 personen.

Een interessante ontwikkeling, maar ook rijst de vraag: hoe gaan ze dit controleren en hoe reageren andere natuurbeheerders hierop? De onduidelijkheid is groot.

Deze tariefwijzigingen hebben ook per direct impact op mijn dienstverlening. Spijtig genoeg moet ik mijn algemene voorwaarden aanpassen. Voortaan wordt de klant verantwoordelijk voor de locatie- en locatiekosten. Hoewel ik natuurlijk altijd wil helpen bij het vinden van een geschikte locatie, is het nu aan de klant om dit te regelen. Gelukkig is het nog steeds mogelijk om kosteloos voor een locatie te kiezen.
Voor degenen die al een fotoshoot hebben geboekt, neem ik persoonlijk contact op om deze nieuwe situatie te bespreken en samen te bekijken wat de slimste stappen zijn. Het is toch een verandering die niemand had zien aankomen, maar samen vinden we altijd een oplossing. Laten we samen blijven genieten van prachtige fotosessies, zelfs te midden van deze veranderingen in het fotografische landschap.

Wendy van Kuler

20-01-2024